Algemene inkoopvoorwaarden
Vanaf: 12.01.2021
1 Algemene voorwaarden
1.1 Koper plaatst zijn bestellingen uitsluitend op basis van zijn algemene inkoopvoorwaarden; voorwaarden van de contractpartner die in strijd zijn met of afwijken van de algemene inkoopvoorwaarden van koper worden door koper niet erkend, tenzij koper deze uitdrukkelijk schriftelijk heeft aanvaard. Stilzwijgende aanvaarding van leveringen en diensten van leverancier en door koper gedane betalingen houden geen instemming met de voorwaarden van leverancier in.
1.2 De algemene inkoopvoorwaarden van Koper zijn ook van toepassing op alle toekomstige zaken met Leverancier. 1.3 Naast deze algemene inkoopvoorwaarden zijn de wettelijke bepalingen van toepassing.
2 Sluiting en wijzigingen van de overeenkomst
2.1 Bestellingen, afroepingen, overeenkomsten van welke aard dan ook en wijzigingen of aanvullingen daarop zijn slechts geldig indien zij schriftelijk, per telegram, per machineleesbare gegevensdrager of per fax zijn gedaan.
2.2 Offertes zijn bindend en kosteloos, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
2.3 Indien leverancier bestellingen niet binnen twee weken na ontvangst accepteert, heeft opdrachtgever het recht deze te herroepen. Afroepingen worden bindend als leverancier niet binnen vijf werkdagen na ontvangst bezwaar maakt.
3 Leverdatum, vertraging en boetes
3.1 De overeengekomen levertermijn is bindend. De levertijd zonder installatie of montage wordt bepaald door het tijdstip van ontvangst op het door opdrachtgever opgegeven afleveradres. Voor leveringen met installatie of montage, evenals voor diensten, wordt de termijn bepaald door de datum van ontvangst.
3.2 In geval van vertraging in de levering of uitvoering moet leverancier opdrachtgever hiervan onmiddellijk schriftelijk in kennis stellen.
3.3 Als leveringen moeten worden versneld om redenen waarvoor leverancier verantwoordelijk is, zijn de extra kosten voor rekening van leverancier.
3.4 De onvoorwaardelijke aanvaarding van een vertraagde levering of dienst houdt geen afstand in van eventuele aanspraken op schadevergoeding waarop opdrachtgever als gevolg van de vertraagde levering of dienst aanspraak kan maken.
3.5 Met betrekking tot hoeveelheden, gewichten en afmetingen zijn de door de koper bij de controle van de goederen bij ontvangst vastgestelde waarden doorslaggevend, tenzij ander bewijs wordt geleverd.
3.6 Naast het gebruiksrecht voor zover dit wettelijk is toegestaan (§ 69 a e.v. van de Duitse auteurswet (UrhG)), heeft de koper het recht om de software die deel uitmaakt van de levering van het product, inclusief de bijbehorende documentatie, te gebruiken met de overeengekomen prestatiekenmerken en voor zover dit noodzakelijk is voor het contractuele gebruik van het product. De koper mag ook zonder uitdrukkelijke toestemming een reservekopie maken.
3.7 Indien leverancier door overschrijding van de levertermijn in gebreke blijft, is koper gerechtigd een contractuele boete van 0,1% van de netto orderwaarde per kalenderdag te verlangen, tot een maximum van 5% van de netto orderwaarde. Wij behouden ons het recht voor om verdere rechtsvorderingen in te stellen; indien dergelijke vorderingen worden ingesteld, wordt de verbeurde contractuele boete verrekend met de geclaimde schade. De klant heeft het recht om het voorbehoud van de contractuele boete aan de leverancier te verklaren tot de eindafrekening.
4 Overmacht
Overmacht, arbeidsconflicten, bedrijfsstoringen waarvoor de leverancier niet verantwoordelijk is, officiële maatregelen en andere onvermijdbare gebeurtenissen ontslaan de opdrachtgever - onverminderd zijn overige rechten - geheel of gedeeltelijk van de verplichting om de bestelde goederen in ontvangst te nemen, zonder dat de leverancier schadevergoeding kan eisen of andere aanspraken jegens de opdrachtgever kan doen gelden.
5. Prijzen, verzending en risico-overgang
5.1 De overeengekomen prijzen zijn vaste prijzen en zijn inclusief verpakkings- en transportkosten en transportverzekering naar het in het contract vermelde afleveradres.
5.2 Deelleveringen worden alleen geaccepteerd na voorafgaande schriftelijke toestemming.
5.3 Bij leveringen zonder installatie of montage gaat het risico over op de leverancier bij ontvangst op het door de klant aangegeven afleveradres. Bij leveringen met installatie of montage en bij diensten gaat het risico over op de leverancier bij inontvangstneming op de plaats van installatie.
5.4 Indien de levering eerder geschiedt dan overeengekomen, behoudt opdrachtgever zich het recht voor de goederen op kosten van leverancier terug te zenden. Indien de goederen bij vervroegde levering niet worden geretourneerd, worden zij door opdrachtgever voor rekening en risico van leverancier opgeslagen tot de leveringsdatum. De factuur dient tijdig betaald te worden op basis van de overeengekomen leverdatum.
6 Facturen, betalingen, verrekening en retentierechten
6.1. Facturen worden opgesteld voor elke afzonderlijke bestelling, met vermelding van het bestelnummer en andere bestelreferenties, en worden verzonden naar het adres van de koper. Facturen die niet correct zijn opgesteld, worden pas geacht door de koper te zijn ontvangen nadat ze zijn gecorrigeerd.
6.2 Betalingen dienen te geschieden binnen 14 dagen, verminderd met 3% korting, of binnen 30 dagen netto na levering of acceptatie en ontvangst van de factuur. De korting is ook verrekenbaar als de koper betalingen verrekent of inhoudt vanwege gebreken. Betaling vindt plaats onder voorbehoud van controle van de factuur.
6.3 Betalingen houden geen aanvaarding in van de levering/dienst als zijnde in overeenstemming met de overeenkomst.
6.4 De leverancier heeft alleen recht op verrekening als zijn tegenvorderingen definitief zijn vastgesteld door een rechtbank, onbetwist zijn of door ons zijn erkend. De leverancier kan alleen een retentierecht uitoefenen in geval van een tegenvordering op basis van dezelfde contractuele relatie.
7 Beëindiging of annulering om dringende redenen
De klant kan het contract om gegronde redenen beëindigen of opzeggen, in het bijzonder wanneer de leverancier de opening van een insolventieprocedure heeft aangevraagd of betalingen heeft opgeschort, zelfs tijdelijk, of wanneer er een insolventieprocedure is geopend tegen het vermogen van de leverancier of de opening van een dergelijke procedure is afgewezen wegens gebrek aan vermogen.
8.1. De leverancier garandeert dat alle leveringen en diensten worden uitgevoerd volgens de overeengekomen specificaties, in overeenstemming met de stand van de techniek en met gebruikmaking van de meest geschikte materialen, en dat zij voldoen aan de huidige stand van de techniek, de relevante wettelijke bepalingen en de voorschriften en richtlijnen van de autoriteiten, beroepsverenigingen en brancheorganisaties.9 Intellectuele eigendomsrechten
9.1. De leverancier garandeert dat alle leveringen vrij zijn van eigendomsrechten van derden en in het bijzonder dat de levering en het gebruik van de geleverde goederen geen inbreuk maken op patenten, licenties of andere eigendomsrechten van derden in Duitsland. Indien het de leverancier bekend is dat wij onze producten ook in bepaalde landen op de markt brengen, gelden de bovenstaande bepalingen ook voor deze landen.10 Productaansprakelijkheid
10.1 Indien opdrachtgever op grond van nationale of buitenlandse productaansprakelijkheidsregelingen aanspraken kan doen gelden wegens een gebrek in zijn product dat te wijten is aan een product van leverancier, is hij gerechtigd van leverancier vergoeding van deze schade te vorderen voor zover deze door producten van leverancier is veroorzaakt.
10.2 Leverancier is verplicht Koper ter zake van zijn productaansprakelijkheid op eerste verzoek te vrijwaren tegen aanspraken van derden op schadevergoeding en alle kosten te vergoeden die zijn gemaakt als gevolg van of in verband met een door Koper uitgevoerde terugroepactie wegens gebrekkigheid van een product van Leverancier.
11 Uitvoering van werkzaamheden
Personen die werkzaamheden uitvoeren op het terrein van de Afnemer in het kader van de uitvoering van het contract, moeten de bepalingen van de respectieve bedrijfsvoorschriften en de wettelijke bepalingen inzake ongevallenpreventie en veiligheid op het werk naleven. Aansprakelijkheid voor ongevallen van deze personen op het terrein van de klant is uitgesloten, tenzij er sprake is van opzettelijk of grof nalatig plichtsverzuim van de klant, zijn wettelijke vertegenwoordigers of zijn plaatsvervangers.
12 Documenten, gereedschappen en monsters
12.1. Monsters, productieapparatuur, gereedschappen, meet- en testapparatuur, materialen, tekeningen, fabrieksnormbladen, druksjablonen en andere soortgelijke voorwerpen die door opdrachtgever aan leverancier ter beschikking worden gesteld, blijven eigendom van opdrachtgever. Ze mogen door de leverancier niet voor doeleinden buiten de overeenkomst worden gebruikt, gereproduceerd of aan derden ter beschikking worden gesteld en moeten door de leverancier met de zorgvuldigheid van een verstandig zakenman kosteloos en gescheiden van andere voorwerpen in zijn bezit worden bewaard, als eigendom van de opdrachtgever worden gekenmerkt, absoluut geheim worden gehouden en na voltooiing van de opdracht zonder zijn verzoek aan de opdrachtgever worden overhandigd, anders op verzoek van de opdrachtgever. De goedkeuring van deze plannen, werktekeningen, berekeningen enz. doet geen afbreuk aan de garantieverplichtingen van de leverancier. De koper heeft het exclusieve recht op alle gebruiksrechten van de projecten, voorstellen, tekeningen of informatie van welke aard ook. Op verzoek verstrekt de leverancier de koper ook tekeningen van essentiële reserveonderdelen, met voldoende informatie om de koper in staat te stellen reserveonderdelen te verkrijgen. Stukken die in overeenstemming met de documenten van de opdrachtgever zijn vervaardigd, mogen door de leverancier niet toegankelijk worden gemaakt, worden verkocht of aan derden worden overgedragen.
12.2. De aan ons gefactureerde formulieren, gereedschappen, monsters, druksjablonen, enz. worden ons eigendom op het moment van betaling; ze worden gratis bewaard door de leverancier en moeten op verzoek aan ons worden teruggegeven.
13 Plaats van uitvoering, bevoegde rechtbank en toepasselijk recht
13.1 Tenzij anders overeengekomen, is de plaats van nakoming van de leveringsverplichting het door de koper opgegeven leveringsadres.
13.2 Indien de leverancier een koopman, een publiekrechtelijke rechtspersoon of een publiekrechtelijk speciaal vermogen is, is Marburg/Lahn de bevoegde rechtbank voor alle geschillen die direct of indirect voortvloeien uit de contractuele relatie op basis van deze inkoopvoorwaarden. De koper heeft bovendien het recht om de leverancier naar eigen keuze te dagvaarden voor de rechtbank van zijn zetel of filiaal of voor de rechtbank van de plaats van uitvoering.
13.3 Bovendien is uitsluitend het recht van de Bondsrepubliek Duitsland van toepassing, met uitsluiting van het Verdrag der Verenigde Naties inzake internationale koopovereenkomsten betreffende roerende zaken van 11 april 1980.
13.4 De ongeldigheid van enige bepaling van deze Algemene Voorwaarden en van andere gesloten overeenkomsten tast de geldigheid van de overige Algemene Voorwaarden niet aan. De partijen bij de overeenkomst zijn verplicht de ongeldige bepaling te vervangen door een regeling die het economische succes van de ongeldige bepaling zo dicht mogelijk benadert.
14 Gedragscode en duurzaamheid
14.1 Vanaf het begin van de zakelijke relatie is de leverancier verplicht om onze gedragscode en de internationaal erkende normen voor duurzaam ondernemen na te leven. Ga naar Gedragscode
14.2 Vanaf het begin van de zakelijke relatie verplicht de leverancier zich om zich aan te passen aan onze normen voor duurzaam en sociaal handelen en deze naar beste vermogen na te leven. De leverancier zal streven naar voortdurende verbetering om de duurzaamheid van C + P producten en het bedrijf te consolideren en te bevorderen. Met betrekking tot de vrijwillige verbintenis tot duurzame ontwikkeling