Algemene voorwaarden & herroepingsrecht
1. Algemeen
1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle zakelijke transacties van C + P Möbelsysteme GmbH & Co. KG (hierna te noemen 'leverancier'). De algemene voorwaarden zijn alleen van toepassing als de koper een ondernemer (§ 14 BGB; Duits Burgerlijk Wetboek), een publiekrechtelijke rechtspersoon of een publiekrechtelijk bijzonder vermogen is.
1.2 Deze algemene voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing. Afwijkende, tegenstrijdige of aanvullende algemene voorwaarden (AV) van de koper maken alleen deel uit van de overeenkomst indien en voor zover de leverancier uitdrukkelijk in tekstvorm heeft ingestemd met de geldigheid ervan. Dit toestemmingsvereiste geldt in alle gevallen, bijvoorbeeld ook indien de leverancier de levering aan de koper met kennisneming van de algemene voorwaarden van de koper zonder voorbehoud uitvoert.
1.3 Individuele afspraken met de koper in specifieke gevallen (inclusief nevenafspraken, aanvullingen en wijzigingen) hebben in alle gevallen voorrang boven deze algemene voorwaarden. Behoudens tegenbewijs is een overeenkomst in tekstvorm of onze bevestiging in tekstvorm bepalend voor de inhoud van dergelijke overeenkomsten.
1.4 Indien afzonderlijke bepalingen van deze algemene voorwaarden geheel of gedeeltelijk ongeldig zijn of worden, laat dit de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden onverlet.
2 Aanbod en sluiten van de overeenkomst
2.1 Elk aanbod van de leverancier is vrijblijvend en niet-bindend, tenzij het als bindend is aangeduid.
2.2 Een overeenkomst komt pas tot stand wanneer de leverancier de bestelling schriftelijk of in tekstvorm (bijv. ook per (tele)fax of in elektronische vorm) bevestigt. De orderbevestiging kan worden vervangen door levering van de goederen.
2.3 Documenten zoals stalen, brochures, catalogi, afbeeldingen, tekeningen en gegevens over gewicht en afmetingen gelden slechts bij benadering, tenzij ze uitdrukkelijk schriftelijk als bindend zijn verklaard of de bruikbaarheid voor het contractueel beoogde doel een exacte overeenstemming vereist. Het zijn geen gegarandeerde kenmerken, maar beschrijvingen of aanduidingen van de levering of dienst.
2.4 De leverancier behoudt zich het recht voor om tijdens de levertijd wijzigingen in de constructie en de vorm aan te brengen, op voorwaarde dat de geleverde goederen en de functie en het uiterlijk ervan niet wezenlijk worden veranderd en de bruikbaarheid voor het contractueel beoogde doel niet wordt aangetast. Dit zal geen wijziging van de prijs tot gevolg hebben.
2.5 De leverancier behoudt zich het eigendoms- en auteursrecht voor op kostenramingen, tekeningen en soortgelijke documenten; dergelijke documenten mogen door de koper niet toegankelijk worden gemaakt voor externe derden. Wanneer de opdracht niet wordt verleend, dient de koper op verzoek onmiddellijk alle documenten, inclusief eventuele tussentijds vervaardigde kopieën, aan de leverancier te retourneren.
2.6 De mogelijkheid om een identiek artikel na te bestellen kan niet worden gegarandeerd. Wij behouden ons het recht voor om constructiewijzigingen door te voeren, assortimentswijzigingen door te voeren, de leverbaarheid te veranderen, wijzigingen aan te brengen in kleur- en decorpaletten, en indien nodig, de beschikbaarheid voor expresslevering te beperken (bijvoorbeeld bij grotere aantallen per model of bestelling).
3 Levering en levertijd
3.1 De door de leverancier opgegeven data en leveringstermijnen gelden slechts bij benadering, tenzij uitdrukkelijk een vaste termijn of een vaste datum is toegezegd of overeengekomen. Indien de verzending is overeengekomen, hebben leveringstermijnen en leveringsdata betrekking op het tijdstip van overhandiging aan de expediteur, vrachtvervoerder of een andere derde die met het vervoer is belast.
3.2 De leverancier kan – onverminderd zijn rechten die voortvloeien uit het verzuim van de koper – van de koper een verlenging van de leverings- en uitvoeringstermijnen of een verplaatsing van de leverings- en uitvoeringstermijnen eisen met de periode waarin de koper zijn contractuele verplichtingen jegens de leverancier niet nakomt.
3.3 Onvoorziene belemmeringen voor de productie, bijzondere gebeurtenissen, overmacht, bedrijfsstoringen, stakingen, uitsluitingen en tekorten aan goederen en grondstoffen geven de leverancier het recht om aangegane leveringsverplichtingen uit te stellen of te beëindigen.
3.4 Indien de leverancier met een levering of dienst in gebreke blijft of indien een levering of dienst om welke reden dan ook onmogelijk wordt, is de aansprakelijkheid van de leverancier voor schadevergoeding beperkt in overeenstemming met § 10 van deze algemene voorwaarden.
4 Prijzen en betalingsvoorwaarden
4.1 Tenzij in afzonderlijke gevallen anders is overeengekomen, gelden de op het tijdstip van het sluiten van de overeenkomst geldende prijzen en vrachtvoorwaarden van de leverancier, exclusief verpakking en vermeerderd met de toepasselijke wettelijke btw.
De aftrek van een korting is alleen toegestaan indien dit uitdrukkelijk in tekstvorm is overeengekomen.
De leverancier neemt verpakkingen terug in overeenstemming met de bepalingen van de Duitse verpakkingswet, mits de koper de verpakking die door de leverancier is aangebracht kosteloos ter beschikking stelt aan de leverancier in de fabriek.
4.2 Tenzij anders overeengekomen, is de koper uiterlijk 30 dagen na de facturering in verzuim met zijn betaling.
4.3 Indien de betaling achterstallig is, brengt leverancier de wettelijke rente in rekening, onverminderd eventuele andere vorderingen.
4.4 De koper heeft alleen recht op verrekening en retentie indien zijn tegenvorderingen rechtsgeldig zijn vastgesteld, onbetwist zijn of door de leverancier zijn erkend. In geval van gebreken in de levering blijven de tegenrechten van de koper onaangetast.
5 Eigendomsvoorbehoud, zekerheidsrechten
5.1 De geleverde goederen blijven eigendom van leverancier totdat alle vorderingen uit de zakelijke relatie met de koper zijn voldaan. Bij opname in een lopende rekening geldt het eigendomsvoorbehoud voor het desbetreffende saldo.
5.2 Bij schending van de overeenkomst door de koper, in het bijzonder in geval van betalingsverzuim, is de leverancier gerechtigd het geleverde goed terug te nemen, zelfs zonder voorafgaande herroeping van de overeenkomst. De koper is verplicht de goederen terug te geven. De terugname van de goederen door de leverancier vormt geen terugtrekking uit de overeenkomst, tenzij de leverancier dit uitdrukkelijk schriftelijk heeft verklaard. De teruggenomen goederen worden gecrediteerd met de werkelijke opbrengst na aftrek van de verwerkings- en retourkosten.
5.3 In geval van beslaglegging of andere aanspraken van derden moet de koper de leverancier onmiddellijk schriftelijk informeren, zodat de leverancier een klacht kan indienen in overeenstemming met § 771 ZPO (Duits Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering). Indien de derde niet in staat is om de leverancier te vergoeden voor de gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten van een klacht overeenkomstig § 771 ZPO, is de koper aansprakelijk jegens de leverancier voor de gemaakte kosten.
5.4 Zolang het eigendomsvoorbehoud van kracht is, is de koper verplicht om het geleverde goed voldoende tegen nieuwwaarde te verzekeren tegen brand, waterschade en diefstal. De aanspraken tegenover de verzekering worden overgedragen aan de leverancier, die deze overdracht hierbij aanvaardt.
5.5 De contractpartner is gerechtigd om het geleverde goed in het kader van de normale bedrijfsuitoefening door te verkopen. De doorverkoop vindt niet plaats in het kader van de normale bedrijfsuitoefening wanneer de koper met zijn afnemer een effectief overdrachtsverbod is overeengekomen; opname in de lopende rekening is daarentegen toegestaan. Verpanding of gehele of gedeeltelijke eigendomsoverdracht tot zekerheid zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de leverancier is niet toegestaan zolang het eigendomsvoorbehoud van de leverancier bestaat. In het kader van de doorverkoop van de voorbehoudsgoederen op krediet is de koper verplicht om de rechten van de leverancier uit zijn eigendomsvoorbehoud te waarborgen.
In geval van doorverkoop draagt de koper hierbij aan de leverancier alle vorderingen ter hoogte van het factuur-eindbedrag (inclusief btw) over die voor hem uit de doorverkoop aan zijn afnemers of derden ontstaan, ongeacht of het geleverde goed zonder of na verwerking is doorverkocht. De leverancier aanvaardt hierbij de overdracht. De koper is ook na de overdracht gemachtigd om deze vorderingen te innen. De bevoegdheid van de leverancier om de vorderingen zelf te innen blijft hierdoor onaangetast; de leverancier verplicht zich de vorderingen niet te innen zolang de koper zijn betalingsverplichtingen jegens de leverancier naar behoren nakomt en niet in betalingsverzuim geraakt. In dit geval kan de leverancier eisen dat de koper hem informeert over de overgedragen vorderingen en hun schuldenaren, alle informatie verstrekt die nodig is voor het innen, de relevante documenten overhandigt en de schuldenaar (derde partij) informeert over de overdracht.
Indien de koper de hem toekomende vordering uit de doorverkoop van de voorbehouden goederen opneemt in een met zijn koper bestaande rekening-courantverhouding, draagt hij hierbij de rekening-courantvordering op zijn afnemer volledig over aan de leverancier. Ook deze overdracht aanvaardt de leverancier hierbij. Na saldering wordt de rekening-courantvordering vervangen door het erkende saldo, dat tot het bedrag van de oorspronkelijke rekening-courantvordering als overgedragen geldt.
5.6 De verwerking of omvorming van het geleverde goed door de koper wordt altijd voor de leverancier uitgevoerd. Indien het geleverde goed met andere, niet aan de leverancier toebehorende voorwerpen wordt verwerkt, verwerft de leverancier mede-eigendom van de nieuwe zaak in de verhouding van de waarde van het geleverde goed tot de andere verwerkte goederen op het tijdstip van verwerking. Voor de door verwerking ontstane zaak geldt hetzelfde als voor de voorbehoudsgoederen; de door de verkoop van de verwerkte zaak verkregen vorderingen van de klant worden ter hoogte van zijn mede-eigendomsaandeel aan de leverancier afgestaan. Ook deze overdracht aanvaardt de leverancier hierbij.
5.7 Indien het geleverde goed onlosmakelijk verbonden of vermengd wordt met andere, niet aan de leverancier toebehorende goederen, dan verwerft de leverancier mede-eigendom van de nieuwe zaak in de verhouding van de waarde van het geleverde goed tot de andere verbonden of vermengde voorwerpen op het tijdstip van de verbinding of vermenging. Indien de verbinding of vermenging zodanig gebeurt dat de zaak van de koper als hoofdzaak moet worden beschouwd, geldt als overeengekomen dat de koper het mede-eigendom proportioneel aan de leverancier overdraagt. De koper bewaart het exclusieve eigendom of mede-eigendom voor de leverancier.
5.8 Indien een verzoek tot opening van een insolventieprocedure over het vermogen van de koper is ingediend, vervalt de bevoegdheid van de koper om het geleverde goed door te verkopen, te verwerken, te vermengen of te verbinden. Wordt het geleverde goed desondanks door de koper of de voorlopige curator verkocht, verwerkt, vermengd of verbonden, dan heeft de leverancier recht op de volledige opbrengst daarvan; de §§ 170, 171 InsO (Duitse faillissementswet) zijn niet van toepassing. De koper en de voorlopige curator zijn niet bevoegd om de aan de leverancier overgedragen vordering te innen.
5.9 De leverancier verplicht zich de hem toekomende zekerheden op verzoek van de koper vrij te geven voor zover hun waarde de te verzekeren vorderingen met meer dan 10% overstijgt, voor zover deze nog niet zijn voldaan. Een vordering tot teruggave kan niet geldend worden gemaakt indien en voor zover dit wordt verhinderd door een aanspraak op vrijgave.
6 Overgang van risico's
6.1 Afhankelijk van de overeengekomen vrachtvoorwaarden gaat het risico in individuele gevallen over op de koper zodra de bestelde levering of delen daarvan zijn overgedragen op het overeengekomen overdrachtspunt, of indien overeengekomen voor afhaling, zodra de goederen de fabriek van de leverancier hebben verlaten.
6.2 Indien de goederen verzendklaar zijn en de verzending of overhandiging wordt vertraagd om redenen waarvoor de leverancier niet verantwoordelijk is, gaat het risico over op de koper na ontvangst van de kennisgeving van verzendklaarheid; vanaf deze dag draagt de koper ook de gemaakte opslagkosten en andere bijkomende kosten, namelijk een forfaitair bedrag van 1% van het factuurbedrag voor elke week of gedeelte daarvan vanaf de kennisgeving van verzendklaarheid. We behouden ons het recht voor om verdere opslagkosten en andere bijkomende kosten te vorderen. De koper behoudt het recht te bewijzen dat de leverancier in het geheel geen schade heeft geleden of dat de geleden schade lager is dan het hierboven genoemde forfaitaire bedrag.
6.3 Indien de leverancier tevens belast is met de montage, gaat het risico over op de koper bij aanvaarding van de dienst. Op verzoek van de leverancier dient dit onmiddellijk en voor rekening van de koper te geschieden – ook als dit in gedeelten plaatsvindt. Als de aanvaarding niet binnen 12 werkdagen na ontvangst van de kennisgeving van voltooiing plaatsvindt om redenen waarvoor de leverancier niet verantwoordelijk is, wordt de prestatie van de leverancier geacht te zijn aanvaard na afloop van de 12e werkdag, mits de leverancier de koper op dit gevolg heeft gewezen bij het indienen van de kennisgeving van voltooiing. Indien de koper of zijn eindklant de dienst of een deel van de dienst van de leverancier in gebruik heeft genomen, wordt de aanvaarding geacht te hebben plaatsgevonden op het moment van ingebruikneming.
Door de koper gemelde gebreken geven de koper alleen het recht om aanvaarding te weigeren als ze de bruikbaarheid van de dienst significant aantasten.
7 Aansprakelijkheid voor materiële gebreken
De aansprakelijkheid van de leverancier voor materiële gebreken wordt beheerst door de volgende bepalingen, behoudens de bijzondere bepalingen in paragraaf 8 van deze algemene voorwaarden.
7.1 Vorderingen wegens gebreken verjaren 12 maanden na levering of, indien aanvaarding vereist is, na aanvaarding. In het geval van gebreken aan bouwwerken of gebreken aan zaken die in overeenstemming met hun normale gebruik voor een bouwwerk zijn gebruikt of het gebrek ervan hebben veroorzaakt, geldt de wettelijke verjaringstermijn van vijf jaar (§ 438 lid 1 nr. 2 BGB). Andere bijzondere wettelijke regelingen met betrekking tot de verjaringstermijn blijven eveneens onaangetast, in het bijzonder bij bedrieglijk achterhouden van een gebrek (§§ 438 lid 3, 444 BGB), bij letsel aan leven, lichaam of gezondheid of bij grove nalatigheid (§ 309 nr. 7 BGB), in geval van leveranciersregres (paragraaf 8.1, § 445b BGB) en volgens de productaansprakelijkheidswet.
7.2 Voor achteraf verbeterde geleverde goederen blijft de oorspronkelijke verjaringstermijn gelden; deze wordt alleen verlengd met de tijd gedurende welke het geleverde goed niet kan worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor vervangende leveringen.
7.3 De geleverde goederen moeten onmiddellijk na levering aan de koper of aan een door de koper aangewezen derde zorgvuldig worden gecontroleerd. Indien ze bestemd zijn voor installatie, moeten ze worden gecontroleerd voordat ze worden geïnstalleerd. Met betrekking tot zichtbare gebreken of andere gebreken die bij een onmiddellijke en zorgvuldige inspectie herkenbaar zouden zijn geweest, worden zij geacht te zijn goedgekeurd door de koper indien de leverancier niet binnen zeven werkdagen na levering een klacht in tekstvorm heeft ontvangen. Met betrekking tot andere gebreken worden de geleverde goederen geacht door de koper te zijn goedgekeurd indien de leverancier niet binnen zeven werkdagen na het tijdstip waarop het gebrek zichtbaar werd, een klacht heeft ontvangen; indien het gebrek echter bij normaal gebruik reeds op een eerder tijdstip voor de koper zichtbaar was, is dit eerdere tijdstip bepalend voor de aanvang van de klachttermijn. Indien de koper nalaat de juiste inspectie uit te voeren en/of het gebrek te melden, is de aansprakelijkheid van leverancier voor het niet, niet tijdig of niet correct gemelde gebrek uitgesloten in overeenstemming met de wettelijke bepalingen.
7.4 De koper is verplicht de levering te accepteren als de goederen slechts onbeduidende gebreken vertonen.
7.5 De leverancier is slechts aansprakelijk voor openbare uitingen, in het bijzonder in reclame, indien hij deze heeft veroorzaakt; in dergelijke gevallen is de leverancier slechts aansprakelijk indien de openbare uiting, in het bijzonder in reclame, de aankoopbeslissing van de koper daadwerkelijk heeft beïnvloed. Indien de koper zich beroept op een openbare uiting, in het bijzonder in reclame, om een gebrek waarover hij klaagt te rechtvaardigen, is het aan hem om te bewijzen dat de openbare uiting de oorzaak was van de aankoopbeslissing.
7.6 In geval van een gebrek heeft de leverancier in de eerste instantie de keuze tussen het verhelpen van het gebrek of het leveren van een product zonder gebreken (nakoming achteraf). In geval van nakoming achteraf is de leverancier verplicht om alle kosten te dragen die nodig zijn voor de nakoming achteraf, in het bijzonder transport-, reis-, arbeids- en materiaalkosten alsmede demontage- en montagekosten, indien er daadwerkelijk sprake is van een gebrek. In het andere geval kan de leverancier van de koper vergoeding eisen van de kosten die gemaakt zijn als gevolg van het ongerechtvaardigde verzoek om het gebrek te verhelpen (in het bijzonder inspectie- en transportkosten), tenzij het ontbreken van het gebrek niet herkenbaar was voor de koper. De koper draagt ook de kosten die nodig zijn voor de nakoming achteraf, als deze toenemen door het feit dat het product is verplaatst naar een andere locatie of is gewijzigd nadat de klacht werd ingediend. De leverancier mag de nakoming achteraf weigeren indien dit slechts mogelijk is tegen onevenredig hoge kosten.
7.7 De koper zal de leverancier de tijd en gelegenheid geven die nodig zijn voor de verschuldigde nakoming achteraf, in het bijzonder om de afgekeurde goederen ter inspectie te overhandigen. In geval van een vervangende levering dient de koper het gebrekkige product in overeenstemming met de wettelijke bepalingen aan de leverancier te retourneren.
7.8. Indien de nakoming achteraf is mislukt of een redelijke, door de koper gestelde termijn voor nakoming achteraf zonder succes is verstreken of volgens de wettelijke bepalingen overbodig is, kan de koper zich terugtrekken uit de koopovereenkomst of de koopprijs verminderen. In het geval van een onbeduidend gebrek bestaat er echter geen terugtredingsrecht.
Indien een gebrek te wijten is aan de schuld van de leverancier, kan de koper schadevergoeding of vergoeding van vergeefse uitgaven eisen onder de voorwaarden vermeld in § 10.
7.9 De aansprakelijkheid voor gebreken vervalt indien de koper het geleverde product zonder toestemming van de leverancier wijzigt of door een derde laat wijzigen, waardoor het verhelpen van het gebrek onmogelijk of onredelijk moeilijk wordt. In elk geval draagt de koper de extra kosten voor het verhelpen van het gebrek dat het gevolg is van de wijziging. De aansprakelijkheid voor gebreken is eveneens uitgesloten indien de koper of derden werkzaamheden voor het verhelpen van het gebrek of reparatie hebben uitgevoerd zonder dat dit absoluut noodzakelijk was.
7.10 De in individuele gevallen met de koper overeengekomen levering van gebruikte artikelen geschiedt onder uitsluiting van elke aansprakelijkheid voor gebreken.
7.11 Er is geen sprake van gebreken in geval van natuurlijke slijtage van het gekochte product, in geval van fouten of schade aan het gekochte product die na de risico-overdracht zijn ontstaan als gevolg van onjuiste of nalatige behandeling, overmatige belasting of als gevolg van het gebruik van ongeschikte bedrijfsmiddelen of in geval van fouten of schade aan het gekochte product die na de risico-overdracht zijn ontstaan als gevolg van bijzondere externe invloeden die niet contractueel zijn vastgelegd.
7.12 Schadevergoeding wegens nevenschade die onafhankelijk van de nakoming achteraf optreedt (productieverlies, claims wegens vertraagde levering aan afnemers van de koper, etc., § 280 lid 1 BGB) kan alleen geldend worden gemaakt als een redelijke termijn voor nakoming achteraf die schriftelijk aan de leverancier is gesteld, zonder resultaat is verstreken. Voor het overige geldt voor aanspraken op schadevergoeding paragraaf 10.
7.13 Naast de bovenstaande regeling over aansprakelijkheid voor gebreken neemt de leverancier geen garantie op zich voor de kwaliteit van het door hem geleverde product. Garanties worden door de leverancier slechts aanvaard indien deze afzonderlijk schriftelijk zijn overeengekomen. Verwijzingen naar DIN-normen of andere technische voorschriften dienen alleen om het gekochte artikel te beschrijven en vormen geen garantie.
8 Leveranciersregres
8.1 Indien de laatste overeenkomst in de leveringsketen een consumentenaankoop betreft, is de aansprakelijkheid van de leverancier in het kader van leveranciersregres in principe onderworpen aan de wettelijke bepalingen volgens §§ 445a, 478 BGB. Dit is echter uitgesloten indien:
de koper in strijd handelt met zijn inspectie- en meldingsplicht conform § 377 HGB (Duits Wetboek van Koophandel);
de door de leverancier geleverde goederen door de contractpartner of zijn klanten of afnemers zijn gewijzigd, bewerkt, met andere zaken vermengd, met elkaar zijn verbonden of omgebouwd;
er in werkelijkheid geen sprake is van een gebrek, in het bijzonder wanneer de koper een coulanceregeling treft met de eindklant;
het beroep op de leverancier betrekking heeft op vorderingen die verder gaan dan de dwingende wettelijke bepalingen;
de te vergoeden kosten toenemen omdat de eindklant de geleverde goederen naar een andere bestemming heeft gebracht dan de contractueel voorziene bestemming;
de verkochte goederen gebruikte goederen zijn.
8.2 Indien de eindafnemer geen consument is in de zin van § 13 BGB, is leveranciersregres volgens §§ 445a, 478 BGB volledig uitgesloten.
9 Aansprakelijkheid voor juridische gebreken
9.1 De leverancier is aansprakelijk voor de vrijwaring van de geleverde producten van juridische gebreken voor zover de wet dit toelaat. De leverancier is niet aansprakelijk voor schendingen van industriële eigendomsrechten of auteursrechten van derden indien deze gebaseerd zijn op instructies die door de koper zijn gegeven of indien de schending van het recht veroorzaakt is door eigenmachtige wijzigingen aan het product of gebruik van het product door de koper dat afwijkt van het contractuele gebruik.
9.2 De koper dient de leverancier onmiddellijk te informeren zodra derden een inbreuk op eigendomsrechten claimen. Indien deze onmiddellijke informatie niet wordt verstrekt, zijn aanspraken wegens gebreken uitgesloten.
9.3 Met betrekking tot de verjaringstermijn is paragraaf 7.1 van overeenkomstige toepassing.
9.4 Indien door derden binnen de verjaringstermijn gerechtvaardigde aanspraken geldend worden gemaakt, kan de leverancier naar eigen goeddunken en op eigen kosten een gebruiksrecht voor de betreffende leveringen verkrijgen of de leveringen zodanig wijzigen dat de eigendomsrechten niet worden geschonden, rekening houdend met het contractuele doel, of vergelijkbare producten leveren die geen inbreuk maken op de eigendomsrechten.
9.5 Een aanspraak van de koper is uitgesloten indien de koper zelf de onderhandelingen met de derden voert of overeenkomsten met hen sluit zonder toestemming van de leverancier of indien de koper de leverancier niet onmiddellijk op de hoogte heeft gesteld van de aanspraken van derden.
9.6 In geval van leveranciersregres is paragraaf 8 van deze algemene voorwaarden van overeenkomstige toepassing.
10 Aansprakelijkheid voor schadevergoeding en vergeefse uitgaven
10.1 Voor zover in deze algemene voorwaarden niet anders is bepaald, inclusief de navolgende bepalingen, is de leverancier aansprakelijk in geval van schending van contractuele en buitencontractuele verplichtingen in overeenstemming met de wettelijke voorschriften.
10.2 De leverancier is onbeperkt aansprakelijk voor schadevergoeding en voor vergoeding van vergeefse kosten - ongeacht de rechtsgrond - in geval van opzet en grove nalatigheid.
10.3 In geval van eenvoudige nalatigheid is de leverancier alleen aansprakelijk – ongeacht de rechtsgrond – in geval van schending van wezenlijke contractuele verplichtingen. Wezenlijke contractuele verplichtingen zijn verplichtingen waarvan de nakoming kenmerkend is voor het contract en op de nakoming waarvan de koper mag vertrouwen. De hoogte van een eventuele schadevergoedingsaanspraak is in dit geval beperkt tot vergoeding van typische voorzienbare schade. De koper is verplicht om de leverancier schriftelijk vóór het sluiten van de overeenkomst op de hoogte te stellen van bijzondere risico's, atypische schademogelijkheden en ongewone schadebedragen.
10.4 De koper kan zich alleen terugtrekken uit de overeenkomst of de overeenkomst beëindigen vanwege een plichtsverzuim dat niet bestaat uit een gebrek als de leverancier verantwoordelijk is voor het plichtsverzuim. Een vrij herroepingsrecht van de koper (in het bijzonder in overeenstemming met §§ 650, 648 BGB) is uitgesloten. Voor het overige gelden de wettelijke voorwaarden en rechtsgevolgen.
10.5 Alle aansprakelijkheidsbeperkingen gelden ook voor plichtsverzuim door of ten gunste van personen voor wier schuld de leverancier volgens de wettelijke bepalingen verantwoordelijk is. Ze gelden niet voor aanspraken in verband met letsel aan leven, lichaam of gezondheid of aanspraken die voortvloeien uit de productaansprakelijkheidswet en andere dwingende aansprakelijkheidsvoorschriften (claims op basis van gegevensbeschermingswetgeving, milieuaansprakelijkheidswetgeving, etc.).
10.6 Indien de leverancier bij wijze van uitzondering garanties heeft gegeven, is hij bovendien aansprakelijk voor de nakoming van deze garanties in de overeengekomen omvang; garanties moeten schriftelijk worden gegeven en moeten uitdrukkelijk als zodanig worden aangeduid.
11 Retournering van goederen die vrij zijn van gebreken
Aangezien de producten van de leverancier over het algemeen op bestelling worden gemaakt en ingekocht, is de terugname van geleverde goederen die vrij zijn van gebreken over het algemeen uitgesloten. Indien de leverancier desondanks in individuele gevallen uitdrukkelijk instemt met een terugname, komen alle kosten in verband met deze terugname, zoals waardevermindering, kosten voor retourzending, transportschade of herstelkosten, voor rekening van de koper.
12 Toepasselijke wetgeving
12.1 Op de contractuele relatie tussen de leverancier en de koper is uitsluitend het Duitse recht van toepassing. De toepassing van het VN-verdrag inzake internationale koopovereenkomsten betreffende roerende zaken (CISG) is uitgesloten.
12.2 De bevoegde rechtbank voor beide partijen is de locatie van het hoofdkantoor van de leverancier, op voorwaarde dat de koper een bij het handelsregister ingeschreven zakenman, een publiekrechtelijke rechtspersoon, een publiekrechtelijk bijzonder vermogen is of indien hij geen algemene bevoegde rechtbank in Duitsland heeft. De leverancier heeft echter ook het recht om de koper aan te klagen bij zijn algemene bevoegde rechtbank.
13 Garantievoorwaarden
De eindafnemer van de producten van C + P Möbelsysteme GmbH & Co. KG heeft bij aankoop van deze producten bij een distributeur/ondernemer in de Europese Unie wettelijke garantierechten, die niet beperkt worden door deze garantievoorwaarden.
De fabrikant C + P Möbelsysteme GmbH & Co. KG verleent een extra garantie van 10 jaar op het kastproduct dat wordt geadverteerd met de garantiebelofte.
De uitgebreide fabrikantengarantie geldt alleen voor de eerste eindafnemer en is niet overdraagbaar.
De termijn voor de berekening van de garantieduur begint op de factuurdatum.
Het geografische toepassingsgebied van de garantie van de fabrikant strekt zich uit tot de landen van de Europese Unie.
In landen buiten de EU gelden de respectievelijke wettelijke bepalingen met betrekking tot de garantie. Algemene garantiebeloftes van de fabrikant zijn hierbij helaas niet mogelijk vanwege de complexiteit van de controle en afhandeling. Een eventuele tegemoetkoming door de fabrikant daarbuiten uit coulance kan alleen op individuele basis worden overwogen.
Mochten er tijdens deze periode materiaalfouten of fabricagefouten optreden in de gekochte goederen, dan zal de fabrikant als garantieverstrekker binnen het kader van deze garantie naar eigen goeddunken een van de volgende diensten verlenen:
2. gratis vervanging van de goederen door een gelijkwaardig artikel
3. vracht- en reiskosten tot 2 jaar na levering (na 2 jaar behoudt C + P Möbelsysteme GmbH & Co. KG zich het recht voor vracht- en reiskosten in rekening te brengen).
Neem in geval van een aanspraak op de garantie contact op met de garantieverstrekker:
2. onjuist of oneigenlijk gebruik (bijv. overbelading, te ver doordraaien van de deuren tegen de aanslag, ...);
3. onjuist transport;
4. het niet naleven van de gebruiksaanwijzing (te vinden op www.cp.de);
5. het niet naleven van veiligheidsvoorschriften en/of het niet naleven van specificaties met betrekking tot de belasting;
6. gebruik van geweld (bijv. opzettelijke overbelasting, vandalisme, breken, vallen);
7. pogingen tot reparatie op eigen initiatief;
8. zelfstandige demontage en hermontage van de producten, bijv. met het oog op verhuizing/relocatie;
9. speciale ontwerpen/wijzigingen die uitdrukkelijk door de klant zijn aangevraagd;
10. onderdelen die door de klant zelf of door monteurs in opdracht van de klant zijn geïnstalleerd/afgemonteerd (foutieve montage);
11. ongewone of extreme omgevingsinvloeden (extreme hitte, hoge vochtigheid/natheid, gebruik in de buitenlucht, schade door reiniging van de ruimte, enz.);
12. reiniging van oppervlakken met reinigingsmiddelen die niet door de fabrikant zijn aanbevolen;
13. gebruikelijke slijtage (voor slijtageonderdelen zoals – opsomming niet uitputtend – sluitsystemen, ladegeleiders, rollengeleiders, bevestigingselementen, het natuurlijke verbleken van gelakte oppervlakken, kunnen wij alleen de door onze leveranciers verstrekte wettelijke garantie- en/of garantievoorwaarden doorgeven);
14. elektrische onderdelen.
Voorwaarde voor het claimen van garantie is dat de garantieverstrekker in staat wordt gesteld om het garantiegeval te onderzoeken (bijv. door de goederen op te sturen, het productdefect te documenteren met bijv. een foto of video, toegang te verlenen voor een beoordeling). Er moet op worden gelet dat schade aan de goederen tijdens het transport wordt voorkomen door een deugdelijke verpakking te gebruiken. Bij de garantieclaim moet een kopie van de factuur van de zending van de goederen worden gevoegd, zodat de garantiegever kan controleren of de garantietermijn in acht is genomen. Zonder kopie van de factuur kan de garantieverstrekker weigeren de garantie te verstrekken. U moet ook de naam en het adres van de verkoper opgeven indien deze informatie niet beschikbaar is op de kopie van de factuur.
Indien na onderzoek door de garantieverstrekker blijkt dat het gemelde gebrek geen garantiegeval is, behoudt C + P Möbelsysteme GmbH & Co. KG zich het recht voor om de kosten en uitgaven voor het onderzoek en de afhandeling in rekening te brengen bij de persoon die het garantiegeval heeft gemeld.
Belangrijke opmerking: Deze fabrikantengarantie beperkt uw wettelijke rechten in geval van gebreken niet en kan kosteloos door u worden geclaimd. Eventuele bestaande wettelijke garantierechten jegens ons blijven daarom onaangetast door deze garantiebelofte. Deze garantiebelofte van de fabrikant maakt dus geen inbreuk op uw wettelijke rechten, maar breidt uw rechtspositie juist uit.
Als het gekochte artikel defect is, kunt u in elk geval contact met ons opnemen in het kader van de wettelijke garantie, ongeacht of er sprake is van een garantiegeval of dat er een beroep wordt gedaan op de garantie.